фитотерапията

  ОБЛЕПИХОВО МАСЛО

         Произвежда се от плодовете и растенията на крушовидната Облепиха(лат. Hippophae rhamnoides)

Облепиха -това е дввугодишно дърво или храст с височина от 1.5 до 4м. Облепиха-полиморфен вид от който са известни повече от 140 сорта  от това уникално растение. Най-ценния сорт расте  в родината на облепихата- Алтaй и  Тибет. Облепихата е  широко разпространена в  повече от 20 страни, в това число в Русия, Китай, Канада, Германия, Финландия, Индия, Чили и др.Гръцкото название на облепихата-ippofae,произхожда още от времето на  походите на Александър Македонски. Тогава е  било забелязано, че болните  и ранените коне, ядейки от плодовете и листата на растението- оздравявали , започвало израстването на нова лъщяща от здраве  козина.

Биохимични характеристики

       В плодовете на  облепихата се съдържа растително масло (в обвивката - 8%, а в костилкат на семката - до 12%.), каротиноиди - до 300 мг %, витамин Е- 100 -160 мг %,витамин В1, В2, В4, В6, В8, В9, С, К, Р, Н, фосфолипиди, стерин(ситостерин и стигмастерин),  захари, органична  кисилина (ябълкова, Лимонена,винокаменна), дъбилни вещества, макро и микроелементи (натрий, магнезий, желязо, алуминий, калций, олово, никел, молибден, манган- всичко 20 микроелемента). В плодовете отсъства аскорбиназа, което обезспечава доброто съхранение на аскорбиновата кисилина. В листата на облепихата има значително количество серотонин,дъбилни вещества, аскорбинова кисилина- до

370 мг %, Р -активни вещества, витамин В1, В2, В6, никотинова и  фолиева кисилина, инозит.

              Всички изброени вещества присъствеат и в облепиховото масло.  

Технология на производство

     Важно е да се отбележи, е  технолгията на производство на фармацевтично масло от облепиха се различава коренно от обичайните способи на приготовление. Фармацевтичното масло от облепиха,което предлага -Seabuckthorn Hellas, се произвежда от Алтайското Фарамцевтично обединение "Алтайвитамин", което първо в света е  започнало производството на  маслото.Подготвя се плодът  (специален механизъм ,при  който се събира плодово- листната маса от растението). Уникален е и методът при които при ниска температура от тази маса се получава ескстракт от масло, с помощта на CO2, който по-късно се изпарява. При този процес се запазват всички биоактивни вещества, не само от плодa, но и от листата. Маслото има наситен оранжев цвят (който се определя от наличието на каротоноиди) и лек ананасов мирис.

        По заповед на Фармацефтичния комитет на Министерство на Здравеопазването на Руската Федерация, маслото от облепиха се съхранява в бутилки с уплътняващи капачки.

Фармакологически свойства

        Облепихата се  явява един от най-богатите източници на природни витамини, по съдържание на витамин А и Е ,тя превъзхожда всички известни плодове и заленчуци. Маслото от облепиха има регенериращо свойство, ускорява епителизацията, стимулира ръста на  гранулация при повредена кожа и  слизестата ципа, оказва антибактериалнo действие по отношениe на стафилококовите бактерии, причинителите на  коремен  тиф, дизентерия, салмонелоза.Активизира вътрешно секретната  дейност на храносмилателната система, положително влияе на липидния обмен в черния дроб, съдържа уникален набор от витамини и биологично активни вещества за профилактика на атеросклерозата. Повишава устойчивостта към инфекции, оказва общо биостимулиращо влияние на организма.

Употреба

Облепиховото масло- това е готов природен лечебен препарат,който притежава разностранни терапевтични свойства и е лишен от вредните странични ефекти на другите лекарства. Приемането му в медицината повече от 40 години е помогнало за разработването на огромен клинически мaтериал по неговата употреба.

Заболявания на храносмилателния тракт

   Маслото от облепиха се препоръчва в качеството си на спомагетелно средство в комплексното лечение  при излекуване на язва на жлъчката и дванадесетопръстника ,гастрити ,колити и ендероколити ,при ниска киселинност на стомашния сок,хипокинезия на стомаха и червата, и при атоничен запек.Използва се също в комплексното лечение на болните от хроничен хепатит.

   Да се приема вътрешно по 1-2 чаени лъжички -3 пъти на ден.При хемероиди и напукване на ануса се налагат памучни тампони намокрени с облепихово масло на поразеното място!

Заболявания и поражения на кожата.

   Облепиховото масло  влияе на процеса на заздравяване на кожата , има болкоуспояващо и противовъзпалително действие. Широко се използва при изгаряния  от всякаква степен,рани от залежавания,незарастващи язви, различни травми на кожата,старчески папиломи и екзема.В съчетание с вътрешно приемане е ефективно при псореазис.

    Приложение.Поразения участък от кожата обилно се намазва с облепихово масло и, по необходимост се слага марлена превръзка.

Гинекологични заблолявания

         Използва се при лечение на ерозия и язви на шиийката на матката, травмически поражения на слизестата ципа на влагалището, колпити(вагинит-възпаление на лигавицата на  влагалището).

          При тази процедура слизестата ципа на влагалишето и шийката на матката ежедневно се намазват с облепихово масло(след предварително напръскаване с маслото).Използват се също и памучни тампони,обилно напоени с облепихово масло(5-10 мл на тампон). Курс на лечение -15 дни.

Заболявания на устната кухина и носоглътката

         В стоматологичната практика облепиховото масло се използва при афти,възпаление на езика,стоматити,пулпити и парадонтоза.При хронически и остри  ларингити и фарингити се намазва слизестата ципа с тампон , обилно напоен с облепихово масло.

     Облепиховото масло се използва също и в офталмологията,пулмонологията(белодробни заболявания), и много други области на медицината.Списък на всичките му видове употреби и рецепти далеч надхвърля краткото описание  изложено тук!

               Облепиховото масло в лечебната козметология

    В козметическата практика облепиховото масло влиза в състава на много известни маркови кремове,емулсии,лосиони,маски  и шампоани.Има обклекчаващ, тонизиращ и подхранващ ефект,повишава еластичността на кожата.Съдържа богат комплекс от витамини,с рекордно количество на витамини А,Е и ненаситени маслени кисeлини,предотвратяващи старението на кожата, в това число фотостареенето,което е типично за страни със слънчев климат , като България.Освен това ,нормализира водно-масления баланс на кожата и ефективно действа против целулита.

РЕПЕЙНО МАСЛО

Произвежда се от корените на едногодишния Репйник  ( лат. Arctium lappa)

Репейник(лопуш) -двугодишно тревисто растение. Репейникът има дълъг оновен корен с много разклонения,в първата  година на живота му корена му е сочен, а на втората става увяхнал и кух отвътре.Листата на репейника са едри, до 50 см. в дължина, отгоре зелени , а отдолу-наситено сиви! Този голям, (метър и половина )плевел расте навсякъде.

               Биохимическа характеристика

Съдържа голямо  количество инулин(полимер на D-фруктозата), дъбилни и горчиви вещества,смоли,танини,терпентини,етерни масла(в това число и етерично барданово масло),полиненаситени мастни кисилини,белтъци,минерални соли ,хром, желязо, магнезий, силиций, витамини С и В, гликозид, арктиин, фитостерин, кофейна и хлорогенна кисилина ,захари ,слуз.Технологията за производство на репейното масло- от корените ,чрез метода на екстракцията.

Фармакологични свойства

  Научни публикации свидетелстват за това,че репейника съдържа химични съединения,унищожаващи патогенните бактерии и гъбички.Има антимикробно,антисептично, и дезинфикциращо свойство.Известно е и противоалергичното действие на репейника.Усилва отделянето на сокове от жлъчката,увеличава секрецията на ферминти от панкреаса,подобрява действието на чревния тракт,регулира обмяната на веществата.Скорошни изследвания показаха,че репейното масло може да извежда от организма опасни токсини(благодарение на наличието на танини и терпентини),както и, че притежава болкоуспокояващо и диуретично действие.

Приложение

  Репейното масло отдавна е известно в народната медицина и много популярно,като диуретично(вътрешно) и бързозаздравяващо средство(външно).

     В народната медицина се използва при нарушение на обмяната на веществата,при диабет,като патогонно,слабително и кръвопречистващо средство. Изполва се вътрешно при водянка,подагра,ревматизъм,туберколоза на белия дроб,при гастрит,язва на стомаха,камъни в бъбреците,хроничен запек,диатеза,рахит,а външно като бързозаздравяващо при рани,болкоуспоковащо при хемероиди,болки в ставите и лишеи.

        Репейното масло в лечебнатa козметология

       Грижа за косата.Явява се  иделано средство за сухи,чупливи,подложени на химическа обработка и боядисани коси.Не по-малко полезно е за нормални,нуждаещи се от подхранване и профилатика на здравето коси.Маслото от репейник интензивно подхранва не само кожата на главата,но и косата по цялата и дължина, с което се укрепва косъмният фоликул,подпомага се растежът на косата и възстановяването на структурата и.Гореказаното възпрепятства също и падежа на косата! Репейното масло съдържа биохимични съединения,унищожаващи гъбичките ,затова то е ефективно за лечение и превенция на пърхута.Като естествен рзтворител премахва мазната смазка при "мазни коси",косата се укрепва,престава да пада и расте по-добре..

      Маслените бани с репейно масло придават на косите здраве,сила,натурален блясък и красота.

     Гнойни поражения на кожата .В дерматологическата практика,  репейното масло отдавна е известно като ефективно средство при акне,фурунколези(цирей),възпаление на потните жлези, а също и при лишеи и гъбички, и като цяло като средство подобряващо състоянието на проблематичната кожа.Описано е също и противоалергичното действие на репейното масло.

     В последно време във фитокозметологията се използва в повечето известни кремове,емулсии,лусиони,маски и шампоани.

  МАСКА ЗА КОСА

Смес от чисто репейно масло и висококачествено фармацефтично облепихово

масло се явява идеално средство за грижата за косата.Способства укрепването

и растежа на  косата,придава им блясък и еластичност,предотвратява

образуването на пърхут и косопад.Възстановява структурата на косата,дава на

косата  здраве ,сила и красота.За всякакъв тип коса.

УПОТРЕБА

  Нанесете маслото на косата и кожата на главата,меко втрийте в корените на

косата,сложете полиетиленова шапка и подръжте така , не по- малко от час.След

това измийте косата с топла вода и шампоан.

Няма коментари: