Чаят от лайка e полезен в борбата с диабет

 лайка, чай от лайка, билки ,  диабет,  диабет тип 2,

Чаят от лайка e полезен в
борбата с диабет

Ежедневното пиене на чай от лайка може да помогне за предотвратяване на усложненията от диабет тип 2, като например загуба на зрението и увреждане на неврите и бъбреците, сочат резултатите от изследване на японски учени, цитирани от Би Би Си.

В рамките на изследването плъхове, засегнати от диабет, консумирали екстракт от лайка. Екстрактът изглежда намалява нивата на кръвната захар и блокира дейността на ензим, свързан с развитието на усложения от диабет.

Резултатите от изследването дават надежди за разработване на ново лекарство срещу диабет. Изследователи под ръководството на Ацуши Като от Университета на Тояма в Япония хранили 21 дни с екстракт от лайка група плъхове, засегнати от диабет, и сравнили получените резултати с тези в контролна група животни, които били на нормален хранителен режим.

Нивата на кръвната захар - високите нива са знак за диабет, били значително намалени сред животните, хранени с екстракт от лайка. Тестовете показали също намалена дейност на ензим, наречен алдоза редуктаза, в тъканни проби от животните, консумирали екстракт от лайка.

Ензимът помага за превръщането на глюкозата в сорбитол. При хората, засегнати от диабет тип 2, дейността на алдоза редуктаза се увеличава с покачването на нивата на глюкозата в кръвта.

Британски експерти обаче предупредиха, че преди да се направят категорични заключения, са нужни допълнителни изследвания върху ролята, която чаят от лайка играе в борбата с усложненията, свързани с диабета.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Agricultural and Food Chemistry. БТА

Няма коментари: