ACORUS CALAMUS L. /АИР/ - Акорус Миризлив

 

ОПИСАНИЕ: Многогодишно тревисто растени. Развива дълго, пълзящо коренище, големи мечовидни, дълги до 1 м, широки до 3 см зелени листа. Стъблото му е тръбовидно, а в горната му част съцветието, на което са разположени плътно, подобно на царевичен кочан, многобройни цветчета, приличащи на кубчета. Плодчетата на АИР-а са червени ягоди.
ПЕРИОД НА ЦЪФТЕЖ: юни - юли
РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Среща се по мочурливи места и разливи на реки като диво растение.
УПОТРЕБЯЕМА ЧАСТ: Използва се коренището. Изкопава се рано през пролетта или късно есента. Обелва се, нацепва се надлъжно и се суши.
ПРИЛОЖЕНИЕ: Акорусът се използва при бъбречни, чернодробни, сърдечни и нервни болести, жълтеница, воднянка, хипохондрия, коремни болки и спазми. Вътрешно се приема под формата на отвара, тинктура, ликьор. При стомашна анорексия и стомашни спазми се прави маджун. Локално се употребява като антисептик и болкоуспокоително, за дъвкане при зъбобол, а във вид на зъбен прах при кървящи венци. За скрофулозни и рахитични деца се правят бани. Прахът от билката се използва и за стари и гнойни циреи, които се посипват след промивка с отвара.
НАЧИН НА УПОТРЕБА:
Запарка - взема се 1 чаена лъжичка ситно нарязано или счукано коренище, залива се с 200 г вряща вода, оставя се да изстине, след което се прецежда. Дневно се вземат по две чаши запарка, която се пие 30 мин преди ядене.
Отвара - 2 чаени лъжички ситно нарязана билка се вари 10 мин в 500 мл вода. След като изстине, отварата се прецежда и се пие по 1 кафена чашка 3 пъти дневно (за стомашни киселини и газове в червата) 30 мин преди хранене.
Баня - взема се 1/2 кг ситно нарязана билка и се накисва в една вана вода за една баня.

Няма коментари: