АНГЕЛИКА (Пищялка, Горски бучениш) - ANGELICA SILVESTRIS L.

ОПИСАНИЕ: Многогодишно растение, с многоглав дебел къс млечен корен. Достига височина до 1,5 метра. Стъблото е космато с гъбеста сърцевина и перести ситно назъбени листа. Цветовете са събрани по 15-20 в чадърче, бели и дребни. Ангеликата има силна остра приятна миризма. Вкусът на корена отначало е сладникав, по-късно остро пиперлив.
ПЕРИОД НА ЦЪФТЕЖ: юли-август
РАЗПРОСТРАНЕНИЕ: Расте по влажни ливади и мочулища, влажни гори, брегове на реки и потоци в Стара планина, Рила, Родопите и Средна гора. Северните страни го култивират за храна. Корените се изкопават през пролетта (есента) след третата година.
УПОТРЕБЯЕМА ЧАСТ: Използват се главно корените, но в някои случаи - листата и плодовете.
ПРИЛОЖЕНИЕ: В народната медицина има най-разнообразно приложение - при епилепсия, хистерия, анемия, бяло течение, стомашни киселини и спазми, повръщане, колики, обща слабост. Употребява се като откашлячно средство при заболяване на дихателните пътища и за възбуждане на жлъчната секреция, за гаргара при възпаления на устната кухина, за болки при ревматизъм.
НАЧИН НА УПОТРЕБА:
Студена запарка - вземат се 1/2 - 1 чаена лъжичка ситно нарязан корен и се накисва в една чаена чаша студена вода. След 30 мин настойката се възварява за няколко минути. След прецеждане, на болния се дава от запарката на няколко пъти. Посоченото количество е за 1 ден.
Спиртен извлек - за болки при ревматизъм се вземат една част ситно счукани корени и се накисват в 10 части чист спирт. След 8 дни извлека е готов за външно нанасяне върху болното място.
Баня - при хистерия и нервна възбуда се взимат една шепа счукани корени, листа и цвят и се слагат във ваната. След 10 мин болният се накисва за около 30 минути.

Няма коментари: